- Je prokázáno, že padesát gramů hořké čokolády obsahuje stejné množství buněk, které chrání proti rakovině, jako 17 skleniček pomerančové šťávy.
- Mléčná čokoláda obsahuje vápník, který zpevňuje kosti.
- Čokoláda obsahuje rovněž fluor, jenž zpevňuje zuby, a draslík, který působí proti stresu
- Čokoláda podporuje dobré dýchání, třísloviny v ní obsažené ničí bakterie v ústech
- Čokoláda je vlastně chutný aspirin, zabraňuje krevním sraženinám a trombózám
- Čokoláda je rovněž zdrojem hořčíku, který příznivě působí na funkce mozku a proto podporuje myšlení
- Čokoláda uvolňuje v těle hormony štěstí, takže zlepší náladu.
Všeho moc škodí, a tak nesmíme zapomenout, že čokoláda, to jsou hlavně tuky a cukry, které ve velkém množství organismu neprospívají. Energetická hodnota dvaceti gramů čokolády je maximálně 500 kilojoulů, což je jako jeden suchý rohlík. Ovšem tato skutečnost neubírá čokoládě na oblíbenosti, vždyť jenom v loňském roce se ve světě za čokoládové výrobky utratilo neuvěřitelných 1 266 miliard korun!!!
Největší konzumenti jsou ve světě Irové a Britové, kteří sní něco přes 10 kilogramů na osobu ročně, za nimi jsou Švýcaři a Rakušané. Češi snědí průměrně 5 kilo za rok, takže máme ještě co dohánět. :)
V Evropě je nejméně oblíbená čokoláda ve Španělsku. Naopak velké oblibě se těší čokoláda v Belgii, kde se letos konal první festival čokolády Choco-late, kterého se zúčastnilo více než 15 tisíc příznivců této pochutiny. V Belgii se nachází také velké muzeum čokolády Choco-Story.